Pokemon Go

Pokemon Go är ett augmented reality-spel (AR-spel) utvecklat och publicerat av Niantic för iOS och Android-enheter. Det lanserades först i Australien, Nya Zeeland och USA i juli 2016 och har sedan dess blivit tillgängligt i många länder världen över. Det är sedan många år tillgängligt i Sverige och det är fortfarande mycket populärt här.

Spelet och leken går ut på att deltagaren ska fånga, träna och kämpa med virtuella varelser som kallas Pokemon, och som på sätt och vis syns i den verkliga världen. Spelaren kan gå runt i sin omgivning och söka efter Pokemon att fånga genom att använda sin smartphones kamera och skärm eller surfplattans dito. När en Pokemon är nära kan deltagaren fånga den genom att kasta en virtuell pokéball.

Mycket populär lek

Pokemon Go har blivit enormt populärt, med miljontals spelare världen över. Det har också orsakat en del kontroverser, till exempel när spelare har gått in på privata områden eller kört bil medan de spelar. Trots detta har Pokemon Go också uppmuntrat spelare att gå ut och röra på sig, och har skapat en stark gemenskap av spelare som träffas IRL för att leka och spela tillsammans och utbyta tips och tricks.